Trump usa választások

A kötvénypiacnak és a bankrészvényeknek kedvez a Trump-trade?

by Total Return 2024. július 17.

Bakos Ádám, VIG Alapkezelő

A szombati drámai pennsylvaniai események után tovább emelkedett Donald Trump győzelmének valószínűsége a novemberi amerikai elnökválasztásokon. Ugyan friss közvélemény kutatási adatokat nem láttunk azóta, de a fogadóirodák oddsai azt mutatják, hogy tovább nőttek a merényletet szenvedett republikánus jelölt esélyei. Érdekes ezeket a számokat kontrasztba állítani az országos közvélemény kutatási adatokkal, ahol Joe Biden még az elnökjelölti vitán nyújtott tragikus szereplése ellenére is fej-fej mellett állt vele.

 

A „Trump trade” viszont ennek ellenére nem igazán akar beindulni. Általában azt mondják, hogy új vámok esetleges kivetése, és a korábbi adócsökkentések meghosszabbítása erősítené a dollárt és magasabban tartaná az amerikai hozamokat. Ezzel szemben az amerikai hosszú hozamok kis emelkedés után újra lejjebb vannak, a dollár pedig gyengülő pályán van június vége óta. Így különösen a feltörekvő piacok sérülékenynek tűnnek egy feltételezett Trump győzelem esetén, ha ezek a mozgások megfordulnak. Bár egy napi mozgásból nem lehet trendekre következtetni, de ma (június 15-én) az amerikai hozamok, 0-6 bázisponttal emelkednek, a dollár pedig erősödik, míg a mexikói peso pl. 1%-ot gyengül.

Egyelőre úgy látszik, hogy a lassuló gazdaság és a kedvező inflációs adatok dominálják a piaci mozgásokat és messze még az elnökválasztás (november 5.), a legjobb Trump trade-nek addig a további hozamgörbe meredekségének növekedése tűnik – amely környezetben a kötvénypiac és a bankszektor teljesíthet továbbra is jól.

 

A blog írásában közreműködő szerzők semmiféle felelősséget nem vállalnak a blogon megjelent írásaik alapján hozott befektetési döntésekért és azok következményeiért, illetve a weboldalon található adatok esetleges hiányosságaiért vagy pontatlanságaiért. A jelen blogon megjelenő írások magánszemélyek szubjektív véleményét tükrözik, nem minősülnek befektetési elemzésnek vagy ajánlásnak.” 

 

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.