Pareto-elv tőzsde

Hogyan lesz a tőzsdeguru szerint a nyereség egyszerűen elkerülhetetlen?

by Total Return 2024. október 2.

Kardos Zsolt, VIG Alapkezelő

A tőzsdében az a nagyszerű, hogy szinte végtelen számú lehetőséget kínál. Viszont ezeket folyamatosan keresni kell, várni, amíg kialakulnak. A híres magyar származású befektető, a világ leggazdagabbjai közé tartozó Soros György régi üzleti partnere, Jim Rogers egyszer azt mondta: „Én csak várok, amíg a földön hever a pénz, és csak annyit kell tennem, hogy odamegyek és felveszem. Közben nem csinálok semmit”.

Bármilyen jó befektető is valaki, nem fog következetesen, napi szinten pénzt keresni a piacon. Valójában valószínűleg sokkal több vesztes napja lesz, mint nyertes, de ez a piac jó tulajdonsága, és ezt el kell fogadni. Azért lehet a tőzsde hihetetlen gazdagság forrása, mert a hozamok darabosak és következetlenek. A következetes hozamok az alacsony kockázat termékei, és ha kevés a kockázat, akkor nem valószínű, hogy nagy hozamokat tudunk elérni. Egy pénzpiaci számla nagyon konzisztens hozamokat produkál, de soha nem fog vele az ember óriásit szakítani. Mert nincs kockázat. A piacon való eligazodás kulcsa az, hogy elfogadjuk a piac hullámzó teljesítményét, és kihasználjuk az emelkedések és visszaesések ciklusait a profit szerzésre.

Három kapcsolódó dolog van, amit a legendás tőzsdei kereskedők a piacok kiszámíthatatlanságának kezelésére használnak: az első a ciklusok felismerése, a második a Pareto-elv, a harmadik pedig a türelem. Ez a három dolog fogja meghatározni, hogy milyen hatékonyan tudja egy befektető megtalálni a lehetőségeket és időzíteni az adásvételeit.

A piac ciklikus, és mindig is az lesz. Rendszertelenül, különböző nagyságrendű hullámzásokon megy keresztül. Ezt a tényt a legkönnyebben úgy lehet kezelni, ha elfogadjuk a 80/20-as szabályt, vagy hivatalos nevén a Pareto-elvet, ami egyébként a világ számos aspektusára érvényes. A legtöbb kereskedő és befektető a nyereség 80%-át a munkaidejének 20%-a alatt éri el. Az idő másik 80%-ában nagyon keveset keresnek, vagy éppenséggel pénzt veszítenek. Általánosabban a Pareto-elv azt mondja ki, hogy valaminek a hatásának körülbelül 80%-a az okok 20%-ából származik. Az idő 20%-ában az erőfeszítéseid meghozzák a kívánt eredményt, míg az idő 80%-ában nem keresel pénzt. Az üzleti életben például a bevétel 80%-a gyakran az ügyfelek 20%-ából származik. A világ vagyonának 80%-át az emberek 20%-a ellenőrzi. Erre a szabályra számos más példa is van a gazdaságban, az üzleti életben és a tudományban is.

A probléma az, hogy soha nem tudhatjuk, hogy mikor következik be a jövedelmezőségi csúcsidőszak. Folyamatosan ébernek kell lennünk, és készen kell állnunk arra, hogy akcióba lendüljünk, amikor a kedvező feltételek bekövetkeznek. Amikor ezek bekövetkeznek, fel kell pörgetnünk magunkat és profitálnunk kell, amíg csak lehet.
A Pareto-elv kéz a kézben jár a piac ciklikusságával. Nemcsak a bika- és medvepiacok ciklusai léteznek, hanem a piac szinte minden más aspektusa is hullámzások és hullámvölgyek sorozatán megy keresztül. Szektorok forognak, kamatlábak emelkednek és csökkennek, és a gazdasági ciklus ezernyi más tényezővel változik. Az egyetlen állandó, hogy folyamatosan lehetőségeket kínálnak.

A hatékony és profitábilis kereskedők közös tulajdonsága, hogy képesek türelmesek lenni és hosszú ideig keveset tenni, majd hirtelen és határozottan lépni, amikor eljön az ideje. A türelmes lelkiállapotból az aktívabbra való áttérés olyan viselkedés, amelyet folyamatosan karban kell tartani. Tudnunk kell, mikor van itt az ideje, hogy odasétáljunk, és felvegyük a földön heverő pénzt. Az egyik legnagyobb hiba, amit a kereskedők elkövetnek, hogy erőltetik a kereskedést és idő előtt cselekszenek. Márpedig – ahogy az előbb, a Pareto-elv kapcsán említettük – az esetek 80%-ában ez a cselekvés nem lesz túl produktív.  A kemény munka végül általában elnyeri méltó jutalmát, de nem napi, heti vagy havi szinten. Ez szórványos és kiszámíthatatlan lesz. Ha egyszer felismered, hogy nem tudod befolyásolni, hogy az erőfeszítéseid mikor térülnek meg, akkor csökkentheted a frusztrációt, ami akkor jelentkezik, amikor a dolgok nehézkesen mennek.

A múlt hónapban jelentős eltolódás volt a tőzsdéken a kis kapitalizációjú részvények felé. Sok kereskedő évek óta várt erre, és sokan közülük mostanra kimerítették a tőkéjüket, mivel megpróbálták erőltetni a kereskedést, mielőtt a ciklus ténylegesen megfordult volna.

A tanulság, hogy nem választhatod meg, hogy mikor lesz az a 20%, amikor a dolgok nagyon jól mennek, és nagy nyereséget könyvelhetsz el. Folyamatosan dolgoznod kell rajta, és készen kell állnod azokra az időkre, amikor a dolgok összejönnek. Amikor a körülmények megváltoznak és a részvények úgy viselkednek ahogy gondoltad, akkor nagy a valószínűsége annak, hogy a Pareto-elv 20%-os kifizetési időszakában vagy, és itt az ideje teljes gőzzel kereskedni.  Amikor a dolgok nem működnek, és semmi nem jön össze, akkor ezt fel kell ismerni, elfogadni, és összpontosítani kell, hogy veszteségek minimálisak legyenek, és várni, hogy a körülmények megváltozzanak. Rogers felismerte, hogy a piaci ciklusok mindig megfordulnak, és ha egy befektető türelmet és a Pareto-elvet alkalmazza, akkor a jó nyereség elérése elkerülhetetlen.

 

A blog írásában közreműködő szerzők semmiféle felelősséget nem vállalnak a blogon megjelent írásaik alapján hozott befektetési döntésekért és azok következményeiért, illetve a weboldalon található adatok esetleges hiányosságaiért vagy pontatlanságaiért. A jelen blogon megjelenő írások magánszemélyek szubjektív véleményét tükrözik, nem minősülnek befektetési elemzésnek vagy ajánlásnak.” 

* Hozzájárulok, hogy az Aegon Alapkezelő a továbbiakban marketing tartalmú megkereséseket küldjön részemre és elfogadom az ehhez kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatót.